При температури над 26°C мидите в Черно море започват да се задушават

Нарастващите температури в Черно море вече застрашават поминъка на местните фермери. Мидите буквално се задушават, когато водата достигне над 26 градуса. Това принуждава производители като българина Найден Станев да променят начина, по който работят – да засаждат по различно време и да прибират реколтата от по-голяма дълбочина.

56-годишният Станев, бивш морски командос, признава, че климатичните промени са едновременно заплаха и възможност за бизнеса му.

По-добра ситуация от Средиземно море
Докато в България условията са трудни, в Средиземно море фермерите се сблъскват с още по-високи температури.
„Ние сме по-добре“, казва Станев пред АФП.

Макар страната ни да не може да се сравнява с големите производители като Испания и Италия, България вече заема водеща позиция в Черно море. По думите на експерти именно горещите морски вълни са довели до рязък спад в добива на миди в Европа, а по-топлите води остават сериозна заплаха.

„Около 20% от мидите не оцеляха тази година“, споделя Станев, докато празни черупки се трупат на палубата на неговия дизелов катер.
„Миналата година беше истинска катастрофа – 80% загинаха. Мидите буквално се задушават в морето, което се затопля твърде бързо.“

Учени: Морето се променя трайно
Експертите предупреждават, че климатичните промени правят морските горещи вълни все по-чести и интензивни. Средиземно море се затопля по-бързо от средното за света.

През юли средната температура на повърхността там достигна рекордните 26,79°C, сочат данни на Mercator Ocean International. В Черно море през същия период температурата е била 25,46°C – по-ниска, но все пак тревожно висока, предава БГНЕС.

„Когато температурите се приближат или надхвърлят 26°C – праг, свързан с масова смъртност при мидите – и се задържат дълго през пиковия сезон, това разстройва цялата верига на доставки“, обяснява Йоан Теодору от Университета в Патра, Гърция.

В Черно море температурата на повърхността се е повишила с почти два градуса само за последните две години, уточнява Радослава Бекова от Института по океанология към БАН.
„Морето претърпява трайни промени“, подчертава тя.

Продължителното затопляне, без възможност за охлаждане, отслабва мидите и ги прави по-уязвими към болести – заплаха, която тепърва ще се задълбочава.

By Damyan Dimitrov

Damyan Dimitrov Имейл: damyan@varnenskoutro.bg