Пресен калкан на ниски цени във Варна – ето защо е толкова достъпен тази година

Тази година рибните пазари във Варна изобилстват от пресен черноморски калкан. В мрежите на рибарите все по-често попадат големи екземпляри с тегло около 10 килограма, което значително е свалило цените на този иначе скъп деликатес – между 20 и 35 лева за килограм, в зависимост от размера.

„Цената му е идеална. 20 лева – кашкавалът е повече. Пресен абсолютно“, коментира продавач на рибния пазар във Варна, цитиран от БНТ.

Според експерти, популацията на калкана в Черно море се увеличава устойчиво през последните години. Това е една от причините за по-богатия улов тази година, който търговците също потвърждават – предлагането на черноморски калкан е значително по-голямо от обичайното.

Изобилието обаче не е случайно. Причината, според Николай Георгиев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“, е свързана с промените в риболовната активност заради войната в Украйна. „Невъзможността да се лови активно калкан от страна на Украйна. Вследствие дори на военни действия рибата мигрира във водите на България и Румъния“, обяснява той.

Търговците потвърждават, че цената на калкана зависи директно от количествата, които излизат от морето. „Като излезе по-малко – вдига се цената. Като излезе повече – пада цената“, казва Сюлейман Каменарски, който се занимава с търговия на риба.

През тази година квотата на България за улов на калкан е увеличена до над 90 тона – с 7 тона повече спрямо 2024 г. Тя е разпределена между две големи риболовни сдружения, но също така има и индивидуални квоти за малки риболовни кораби. Според Николай Георгиев, няколко кораба от промишления риболов вече са изчерпали годишната си квота – нещо, което обикновено се случва чак в края на есента. „Обикновено това го наблюдаваме като тенденция ноември месец, дори началото на декември“, уточнява той.

Въпреки рекордния улов, рибарите твърдят, че печалбите не са толкова високи. Основният проблем според тях са посредниците. „Прекупвачите слагат доста сериозна надценка. Така са си калкулирали бизнеса. В някой случай продават на себестойност, за да нямат загуби“, казва Александър Тръпчев, председател на Рибарско сдружение „Одесос“.

Калканът остава сред най-скъпите и търсени риби в ресторантите, особено през летния сезон. Рибарите обаче са категорични, че пазарът у нас е малък – около 2-3 тона са достатъчни, за да се насити. От години настояват да могат да продават улова си директно и да получат възможност за износ, без нуждата от посредници.

By Damyan Dimitrov

Damyan Dimitrov Имейл: damyan@varnenskoutro.bg