В самото начало на летния сезон жител на Несебър направи изненадващо откритие, което може да се окаже повратна точка за кулинарната сцена на крайморския град. Докато почиствал лодката си, Емилиян Войнов открил под корпуса ѝ едри черноморски стриди – нещо, което дори опитни водолази не бяха виждали досега в такива размери.
„Абсолютна случайност – влязох да изчистя лодката, а корпусът ѝ отдолу беше пълен със стриди. И то с доста едри! За първи път виждам такива в Черно море“, разказа Войнов, все още изненадан от находката.
Макар и позната за местните, черноморската стрида обикновено се среща в далеч по-малки размери. Гмуркачът и спасител Атанас Чифильонов, който наблюдава подводния живот в региона от години, потвърждава, че досега не е виждал толкова големи екземпляри.
„Рапанът, който не е местен вид, унищожи стридите през 50-те години. Сега, с отстъплението му, стридите започват да се връщат. Вече намираме и черни миди в по-добри размери“, обясни Чифильонов. Според него подобрената чистота на морето и по-високата температура на водата също имат съществен принос.
Откритите в Несебър стриди бързо намерили своето място – не в лаборатория, а в чиниите на местен ресторант. Собственикът Иво Кръстев отбелязва, че интересът към морската храна расте с всяка година.
„Все повече хора откриват вкуса на стридите. За някои това става любима храна от първия път. Но важното е да са пресни и живи. Черноморската стрида има по-фин и чист вкус от вносните“, посочва той.
Местната общност също вижда възможност в тази морска изненада. Кръстьо Пеев, активен в местния бизнес, вярва, че черноморската стрида може да се превърне в новото бижу на регионалната кухня.
„Местните бизнеси търсят какво да предложат, което не можеш да хапнеш никъде другаде – като нашето филе „Елена“ от сушен хайвер от калкан. А сега и със стридите може да предложим нещо истински уникално“, казва той с ентусиазъм.
Ако възстановяването на вида продължи, черноморската стрида има потенциала да се превърне в символ на устойчива кулинария по българското Черноморие – естествен дар от морето, който носи не само вкус, но и надежда за нови възможности.

